Inheemse Voedselproductie

De oorsprong van GC's premium game-producten is diep geworteld in de geschiedenis en de cultuur van de Zweedse Sami-bevolking die sinds de 17e eeuw zij aan zij met de rendieren leeft en de dieren hoedt. Het is een fundamenteel onderdeel van hun cultuur om hun dieren met liefde en respect te behandelen en ze te laten gedijen in de natuur.

De rendieren zijn semi-gedomesticeerd en mogen vrij rondlopen in de graslanden van Lapland, waarbij ze leven van een volledig natuurlijk voeder. Zo behouden de Sami tot op de dag van vandaag een van de meest duurzame en diervriendelijke vleesproductiemethoden ter wereld.

Onze rendiervleesproducenten zijn gevestigd in de buurt van de poolcirkel in Noord-Zweden. Ze delen een geschiedenis van meer dan 5000 jaar met andere Sami in Noorwegen, Finland en het schiereiland Kola in Rusland en woonden hier al voordat de rest van de Scandinaviërs arriveerde.

De Sami zijn historisch gezien bekend als Laplanders, maar tegenwoordig wordt deze term niet meer gebruikt omdat hij als enigszins denigrerend wordt beschouwd. De term Lapland voor het gebied in Noord-Scandinavië waar de Sami wonen is echter nog steeds in gebruik en kan worden herleid tot de oude Zweedse of Finse taal, en betekent 'wildernis in het noorden'.

Als enigen in Zweden die rendieren mogen hoeden, zo'n 3000 van de 17000 Zweedse Sami hebben kuddes die hun broodwinning vormen. De rendieren leveren niet alleen vlees, maar ook bont en leer op - dat laatste wordt gebruikt bij het maken van traditionele kledingstukken, gereedschappen en sieraden.

Vanwege onderdrukking in het verleden en in zekere zin discriminatie van de Sami, evenals culturele en ecologische bedreigingen van hun levenswijze zoals olie-exploratie, toerisme en andere commerciële ontwikkeling, doen de autoriteiten van Noorwegen, Zweden en Finland nu een poging om Samische culturele instellingen op te bouwen en de Samische cultuur en taal promoten.

Gastronomic Cargo is er trots op om de Sami's rendiervlees te distribueren in Frankrijk, België en Nederland, wat niet alleen de Sami-bevolking en hun manier van leven met de rendieren ondersteunt, maar ook onze klanten een werkelijk uitstekend, natuurlijk en gezond alternatief biedt voor massa-geproduceerd vlees.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

nl_NLNL