Västerbottensost Zweedse Premiumkaas

Västerbottensost, nationaal symbool voor Zweedse kwaliteitsproducten, is een klassieke kaas. Rijp en intens smaakvol met een zoute, fruitige en zure smaak, deze wordt algemeen beschouwd als de premium kaas van Zweden.

Västerbottensost wordt sinds 1872 exclusief gemaakt in Burtrask in het noorden van Zweden. Deze kaas is enorm veelzijdig en kan eenvoudig op een boterham, een fijn kaasplateau of in verschillende gerechten worden gegeten.

Deze harde kaas van koemelk met zijn unieke smaak die wat zout en zelfs een beetje bitter is, waarvan de textuur korrelig is met kleine gaatjes, is buitengewoon rijk van smaak met 31% vet. Dus wat maakt deze kaas zo speciaal?

Het traditionele verhaal dat wordt verteld over de oorsprong van deze kaas, die gemaakt wordt volgens een geheim recept dat in de kluis van het bedrijf wordt bewaard, is dat het eerste exemplaar per ongeluk werd gemaakt door een fout vaneen melkmeisje in 1872. Maar toen de kaas geproefd werd bleek het resultaat een succes te zijn met een sterk, aromatisch en pittige smaak en zo werd de huidige Västerbottensost officieel geboren.

Om te rijpen en hun karakteristieke smaak te ontwikkelen, krijgen alle Västerbottensost kazen een rusttijd van minimaal 14 maanden. Het kaaspakhuis in Ånäset, waar de kazen rusten, heeft planken van sparren uit de regio die noodzakelijk zijn voor de volkomen unieke smaak van Västerbottensost.

De 18 kilo kazen worden 22 dagen lang elke dag omgedraaid en daarna ter bescherming in warme paraffine gedompeld. Voordat ze worden verkocht, beoordelen winkelmanager Ola Larsson en meesterkaasmaker Thomas Rudin of de kazen klaar zijn qua smaak, geur, consistentie, textuur en uiterlijk, zodat alleen het perfecte product hun klanten bereikt.

In Zweden wordt Västerbottenost het hele jaar door gegeten, op feestjes, met het traditionele gerecht van zure haring, of in de zeer populaire Västerbotten-kaastaart of 'Västerbottensostpaj', vooral tijdens Kerstmis, Pasen, Midzomer en tijdens het rivierkreeftseizoen in augustus.

Ten slotte moeten we vermelden dat Västerbottensost sinds 1990 onderschreven en besteld wordt door de Zweedse koninklijke familie en herhaaldelijk wordt geserveerd tijdens de beroemde Nobelprijs-banketten.

vasterbottensost.com

(* fotos copyright Västerbottensost)

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

nl_NLNL